Artikel

12 feiten over mandarijneenden

top-leaderboard-limiet'>

Onlangs heeft de mysterieuze verschijning van een mandarijneend naast de inheemse wilde eenden in vijvers in Central Park New York City geboeid, met grote groepen in de rij om een ​​glimp op te vangen (en een foto te maken) van de felgekleurde vogel. Het is onduidelijk waar hij vandaan kwam - hoewel hij een band om zijn been heeft, behoort hij niet tot een dierentuin in de omgeving, wat sommigen ertoe heeft gebracht te speculeren dat hij een huisdier was dat is ontsnapt of door zijn eigenaar in de buurt is gedumpt. parkeren - maar één dingisDoorzichtig. Deze 'hete eend' verovert het internet stormenderhand. Benieuwd waar de mandarijneend vandaan komt, wat hij eet, of je er een als huisdier mag houden, en zelfs hoe hij smaakt? Lees verder.

1. DE NAAM BETEKENT 'GESPIEGENDE DUIKERVOGEL.'

Een close-upbeeld van een felgekleurde mandarijneend.

iStock.com/benedek

nagesynchroniseerdAix galericulatadoor Carl Linnaeus in 1758, deAixin de wetenschappelijke naam van de mandarijneend is Grieks voor een onbekende duikvogel die door Aristoteles wordt genoemd. Degalericulatais zoiets als 'pruik' of 'muts' en verwijst naar het heldere broedgevederte op het hoofd van het mannetje.

2. HET IS NIET ZO EXOTISCH ALS U DENKT.

Een mandarijneend die aan het zwemmen is.

iStock.com/MikeLane45

Het oorspronkelijke broedgebied van de mandarijneend is Oost-Siberië, Japan, China en delen van Noord-Korea, en ze overwinteren in Zuid-China en Japan. Maar volgens de burgerwetenschapswebsite eBird zijn er mandarijneenden gespot op meerdere locaties aan de westkust van Amerika - er is een groeiende populatie van de vogels in Californië - en zijn ze aanwezig in Florida en een paar andere geïsoleerde gebieden. De Florida Fish and Wildlife Conservation Commission merkt op dat 'soorten aanwezig zijn, maar waarvan niet is bevestigd dat ze broeden. Bevolking blijft alleen bestaan ​​bij herhaalde introducties en/of ontsnappingen van individuen.”



Ze komen veel vaker voor in Europa, vooral in Zuidoost-Engeland, met een geschatte populatie van ongeveer 7000 individuen. De eenden werden meestal in het begin van de 20e eeuw vrijgelaten, hoewel er al in 1745 registraties zijn van introducties [PDF]. Ze zijn ook gevonden in andere delen van Europa, Israël en Afrika (hoewel sommige van deze populaties, net als in Florida, ontsnapte siervogels zijn die niet per se alleen broeden [PDF]).

3. MANDARIJNEENDEN DOEN HET NIET GOED IN HUN INHEEMSE GRONDGEBIED.

Een afbeelding van een vrouwelijke en een mannelijke mandarijneend.

iStock.com/thawats

Helaas worden ze bedreigd door ernstig verlies van leefgebied in hun oorspronkelijke verspreidingsgebied en hebben ze een wereldbevolking van ongeveer 65.000 individuen. Als gevolg hiervan wordt de Europese populatie vaak als belangrijk beschouwd voor het overleven van de soort. Officieel wordt de vogel echter door de IUCN geclassificeerd als 'minste zorg'.

4. HET HEEFT EEN DIEPE BETEKENIS IN VELE OOST-AZIATISCHE CULTUREN.

Een mannelijke en vrouwelijke mandarijneend die snavels aanraakt.

iStock.com/huanglin

Men denkt dat de eerste verwijzing naar mandarijneenden stamt uit de tijd van Confucius, waar ze in een lied werden genoemd. Ze zijn ook belangrijk in het boeddhisme, waar er verwijzingen zijn naar hun medeleven en, het belangrijkste, hun echtelijke loyaliteit. Meerdere legendes in Japan verwijzen naar een mannelijke en vrouwelijke mandarijneend die gescheiden worden en bovennatuurlijke middelen gebruiken (zoals transformeren in mensen) om herenigd te worden.

5. ZE HEBBEN EEN AMERIKAANSE NEEF.

Een vrouwtje en een mannetje American Wood Duck staan ​​op een rots.

iStock.com/mattalberts

Mandarijneenden behoren tot het geslachtAix, naast de Amerikaanse boseend. Het zijn allebei eenden die in holen nestelen met felgekleurde mannetjes. Maar misschien het meest verrassend voor eenden, ze hebben klauwen. Met de klauwen kunnen ze op takken zitten, en in het geval van baby-mandarijneenden, zegt een krant dat als ze zo jong zijn als een dag oud, ze die klauwen in hout kunnen graven, dan een halve voet springen en dan graven in de andere klauw [PDF].

6. MANNELIJKE EN VROUWELIJKE MANDARIJNEENDEN ZIEN ER EEN VEEL ANDER UIT.

Een mannelijke en een vrouwelijke mandarijneend zittend op een rots.

iStock.com/Westbury

De mannelijke mandarijneend is zeer gemakkelijk te herkennen. Beschouwd als een van de mooiste vogels, heeft het oranje, groene, witte, blauwachtige en zwarte veren, waarvan sommige opkrullen in een 'zeil'-vorm. (In eclipskleed - een set veren gedragen door de eenden als het niet het paarseizoen is - is het mannetje echter een veel meer standaard grijs.)

Vrouwelijke mandarijneenden zijn lang niet zo onderscheidend, en het kan vaak moeilijk zijn om ze te onderscheiden van de nauw verwante inheemse vrouwelijke boseenden (de mannetjes zien er totaal anders uit) [PDF]. Vrouwelijke mandarijneenden zijn grijs maar hebben een bleek uiteinde op de snavel en een streep achter het oog.

7. ZE HEBBEN UITGEBREIDE VRACHTRITUELEN.

Een mannelijke mandarijneend met open bek.

iStock.com/abzerit

Mandarijneend-verkeringsrituelen zijn, zoals waarschijnlijk te verwachten is van hun verenkleed, indrukwekkende aangelegenheden. Ze spotten met drinken en spotten, ze schudden en stoten een geluid uit dat een onderzoeker vergeleek met 'een half onderdrukt niezen'. De rest van de tijd zijn ze zelden vocaal, met af en toe een 'staccato'hwickofuib uib' van het mannetje en een 'coquette call' van het vrouwtje.

Wat betreft hun beroemde monogamie, men denkt dat deze voortkomt uit observaties van hun frequente verkering en frequente uitzetting van indringers. In werkelijkheid zijn ze waarschijnlijk al minstens enkele jaren monogaam, hoewel bigamie/polygamie niet ongehoord is.

8. DE JONGE SPRONG UIT BOMEN.

Een mannelijke mandarijneend van hierboven.

iStock.com/darek000

De natuurlijke broedhabitat van mandarijneenden bevindt zich in boomholten, die soms tot 10 meter boven de grond kunnen zijn. De vogel legt negen tot twaalf witte eieren die ongeveer een maand worden uitgebroed. Wanneer de eieren uitkomen (wat binnen een paar uur na elkaar gebeurt), beginnen de eendjes uit het nest te kruipen. Om uit de boom te komen en - uiteindelijk - in het water, werpt de babyvogel zichzelf uit het gat en valt in vrije val op de grond eronder (vaak met een beetje stuiteren). Volgens mandarijneendgeleerde Christopher Lever: 'Het vrouwtje staat aan de voet van de boom met haar hoofd naar boven gericht en stoot een zachte bemoedigende roep uit naar haar kroost.'

9. HET IS NIET LEUK.

Een mannelijke mandarijneend die zijn veren schoonmaakt.

iStock.com/anipecosa

Er wordt algemeen gezegd dat een van de factoren die ervoor hebben gezorgd dat mandarijneenden in Oost-Azië hebben kunnen overleven, hun smaak is, wat niet bepaald lekker is. Christopher Lever citeert een autoriteit die zegt: 'Mandarijneendjes in China zijn nogal vuile eters, ze eten vaak slakken, kleine muizen, visbroed, enz., en staan ​​daarom bekend om hun onaangename smaak.'

in welk jaar kwam topgun uit?

10. MANDARIJNEENDEN KUNNEN JE FENG SHUI HELPEN.

Een mannelijke mandarijneend die zich op een rots in een vijver bevindt.

iStock.com/MGTS

Feng Shui is een traditionele Chinese methode om energiekrachten in evenwicht te brengen, en een groot deel van sommige scholen omvat het plaatsen van bepaalde objecten om die energie te evenaren en te benutten. Veel moderne Feng Shui-beoefenaars beweren dat, vanwege hun associatie met liefde en monogamie, het hebben van een paar mandarijneendbeeldjes liefde kan aantrekken en versterken. Beoefenaars adviseren om de beeldjes zo te plaatsen dat ze naar elkaar of in dezelfde richting wijzen. Haal ze nooit uit elkaar en als er een kapot gaat, moet het hele paar worden vervangen.

11. JE KUNT ER EEN KOPEN.

Een mannelijke mandarijneend die slaapt.

iStock.com/PanuRuangjan

Mandarijneenden zijn erg populaire huisdieren; in feite zijn ze volgens een rapport uit Nederland 'veruit de populairste eend die in privécollecties wordt bewaard' in die regio [PDF]. Ze worden beschouwd als gemakkelijk te houden, maar alleen omdat jijkankoop er een betekent niet dat het islegaalom er een te hebben: In New York is het bijvoorbeeld illegaal om een ​​eend als huisdier te houden (naast beren, cobra's, walvissen en vele andere wezens).

12. HET KAN EEN BEDREIGING VORMEN VOOR DE INHEEMSE SOORTEN.

Een mannelijke mandarijneend en een mannelijke Amerikaanse houteend.

iStock.com/Devonyu

Paul Sweet, ornitholoog bij het American Museum of Natural History, tweette dat het mogelijk is dat mandarijneenden zich kunnen vestigen en kunnen concurreren met inheemse boseenden. Er is weinig onderzoek gedaan naar mandarijneenden in de Verenigde Staten, maar een recent rapport uit Nederland suggereert dat er reden tot zorg zou kunnen zijn [PDF]. Er zijn aanwijzingen dat ze de eieren van andere vogels in een laboratoriumomgeving vernietigen, hoewel de omvang van dit gedrag in het wild onduidelijk is. Het is ook bekend dat ze andere vogels wegjagen van voedsel, hoewel hun impact onbekend is. Wat betreft hybridiseren, er is een mythe dat ze zich niet kunnen voortplanten met andere vogels. Hoewel kruisingen met andere eenden zeldzaam zijn voor mandarijnen, zijn er in Europa meldingen geweest van vogels die verschijnen die lijken op mengsels van geïntroduceerde mandarijneenden en geïntroduceerde Amerikaanse boseenden.